Slide 1

Jedinstven prirodni potencijal

Od obnove nezavisnosti 2006. godine razvoj crnogorske ekonomije fokusiran je na privlačenju stranih direktnih investicija kroz konkurentno poslovno okruženje koje nudi brojne korisne mogućnosti ulaganja i jedinstven prirodni potencijal.
Slide 2

Pogodna investiciona klima

Dugogodišnja posvećenost države evroatlanskim integracijama kao i težnja ka približavanju savremenim ekonomskim tokovima doveli su do sprovođenja mnogobrojnih reformi koje su doprinijele stvaranju pogodne investicione klime.
Slide 3

Podsticaj stranih investicija

Niska stopa poreza na prihode, povlašćen pristup tržištu Evropske unije, nacionalni tretman investitora, relativno niske carinske stope, pojednostavljenje procedura i smanjenje troškova za registraciju privrednih subjekata i dobijanje građevinskih dozvola i korišćenje eura kao nacionalne valute samo su neki od podsticaja koje su prepoznali renomirani svjetski investitori.

O nama

Play Video

Naš zadatak je da budemo na usluzi potencijalnom stranom investitoru, obezbjeđujući uslove, zahvaljujući kojima obje strane na dobitku zadovoljno napuštaju pregovarački sto.

Novosti

Izmir
Agencija za investicije Crne Gore učestvovala na okruglom stolu na temu javno – privatnoga partnerstva
Održan radni sastanak sa predstavnicima SMATSA-e
Agencija za investicije Crne Gore domaćin narednog regionalnog JPP okupljanja 
U Crnoj Gori se trenutno organizuje obuka o cost benefit analizi, okupljajući delegate iz različitih zemalja uz značajnu podršku USAID-a i Ambasade SAD-a u Crnoj Gori.
Vlada donijela zaključke po osnovu predloženog modela Agencije za investicije Crne Gore za prevazilaženje otvorenih pitanja u vezi s realizacijom prioritetnih projekata iz oblasti turizma

9-15%

Porez na dobit (za dobit do 100.000 EUR)

Najniža stopa poreza na dobit u regionu i jedna od najnižih u Evropi

14 %

Povećanje dolazaka stranih gostiju

Crna Gora je među zemljama sa najvećim rastom prihoda od turizma (2023) sa povećanjem dolazaka stranih gostiju od 14 % u odnosu na 2019. godinu, prema podacima Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO).

Valuta

EUR kao valuta plaćanja

9598

EUR

BDP po glavi stanovnika u 2022. godini  (MONSTAT)

6%

Stopa realnog rasta BDP-a

Stopa rasta za 2023. godinu (MONSTAT)

1,51

milijardi EUR

Prihodi od ino-turizma u 2023. godini (CBCG), što je za 43,66% više u odnosu na 2022. godinu i 37,91% više u odnosu na rekordnu 2019. godinu.

Statistički pregled stranih direktnih investicija

Ukupan priliv direktnih stranih investicija u Crnu Goru od obnove nezavisnosti 2006. godine do 31.12.2023. godine iznosio je 13,8 milijardi €, prema podacima iz Centralne banke Crne Gore.

Ukupan priliv SDI od 2019. do 2023. godine iznosio je 4,38 milijardi €. Od tog iznosa 859,9 miliona evra uloženo je u domaća preduzeća i banke, 1,7 milijardi priliva registrovano je u vidu međukompanijskog duga, 1,48 milijardi je uloženo u sektor nekretnina, a 296,9 miliona u ostalo.

U ovom petogodišnjem periodu najviše investicija je bilo iz sledećih zemalja:

Priliv SDI 2019-2023 po državama u procentima

Ukupan priliv SDI u Crnoj Gori od obnove nezavisnosti do kraja 2023. godine

Uspješne priče

Crna Gora pouzdana i sigurna investiciona luka

Ekonomski indikatori

Ekonomski indikatori koji karakterišu današnju ekonomiju Crne Gore

6,83

milijardi EUR

BDP – 2023 (MONSTAT)

6%

Stopa realnog rasta BDP-a u 2023. godini (MONSTAT)

9598

EUR

BDP po glavi stanovnika u 2022. godini (MONSTAT)

-0,9%

Stopa inflacije 2020

21-22%

Učešće poreza na lični dohodak i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u bruto zaradi iznosi 21% za minimalnu zaradu odnosno 22% za prosječnu zaradu (poreski klin).

21%

PDV

Naši partneri

Mnogi renomirani investitori prepoznali su Crnu Goru kao garanciju stabilnog i transparentnog ulaganja

infinum
Infinum Montenegro
„Crna Gora ima veliki potencijal talenata i domaća scena razvoja softvera se tek formira, a mladi profesionalci diplomiraju na Univerzitetima i fakultetima kao što su Prirodno-matematički fakultet i Elektrotehnički fakultet."
Izvršni direktor
acronis
Acronis
„Veoma dobra zemlja i mjesto za poslovanje."
Izvršni direktor
azmont
Azmont Investments
„U Azmont Investments-u, kao investitoru, sa ponosom prepoznajemo neuporedivi potencijal Crne Gore i njene zadivljujuće prirodne ljepote. U okviru ove nevjerovatne destinacije, stvorili smo idilično selo u Bokokotorskom zalivu – adresu koja ima za cilj ne samo da privuče pažnju kao turističko mjesto, već i pažljivo odabranim stambenim objektima koji donose život u ovaj izuzetan kutak Evrope."
Izvršni direktor
chedi
Chedi Luštica Bay, dio Orascom Development-a
„Crna Gora je doživjela značajan rast u svom turističkom sektoru tokom protekle decenije. Izgradnja luksuznih hotela i marina privukla je bogate putnike, podižući reputaciju zemlje kao vrhunske turističke destinacije. Luštica Bay, Porto Novi i Porto Montenegro postali su simboli crnogorskih težnji ka luksuznom turizmu.”
Generalni menadžer
noblewood
NOBLEWOOD grupe, vlasnik Beluga fabrike
„Naša motivacija je jasna – mi smatramo da je Crna Gora zemlja sa velikim potencijalom, koji je djelimično neotkriven na međunarodnoj sceni, što je svakome ko je prisutan u svijetu biznisa dobar signal i pozitivan izazov. Konkretno za naš proizvod, Crna Gora gotovo da je idealna”
Izvršni direktor
otp
Crnogorska komercijalna banka (CKB), dio OTP grupe
„Vjerujem u investicioni potencijal Crne Gore. Moj stav potvrđuje i činjenica da imamo uspješne projekte iza kojih stoje strane kompanije koje su prepoznale mogućnosti koje nudi ova država. Njihovo poslovanje danas je kvalitetno, održivo i pokazuje visoku nivo otpora različitim negativnim uticajima Ne treba zanemariti ni pozitivan uticaj ovih projekata na uslove života i rada šire društvene zajednice u sredinama u kojima su prisutni."
Izvršni direktor
Porto-montenegro
Porto Montenegro
„Zbog svog strateškog položaja na osi između glavnih arena za superjahte zapadnog Mediterana, karipske arene na zapadu, i brzorastuće arapske i azijske arene na istoku, kao i prekrasnog i sigurnog, zaštićenog utočišta Bokokotorskog zaliva, Crna Gora je pozicionirana da u budućnosti postane jedno od najjačih jahting čvorišta na svijetu."
David Margason
Izvršni direktor

Pristup tržištu

Kao logistička baza, Crna Gora je savršena tačka na mapi za kompanije koje svoje proizvode izvoze na tržište EU, Jugoistočne Evrope kao i Bliskog Istoka. Mogućnost transporta kopnenim, vazdušnim i pomorskim putem garantuje jedinstven pristup tržištima i dostavu svih proizvoda na vrijeme.

Potreban Vam je savjet? Mi nudimo profesionalnu pomoć!

Kontaktirajte nas za više informacija o našim uslugama.