Crna Gora i Italija odlučne o unapređenju investicione saradnje

Crna Gora i Italija odlučne o unapređenju investicione saradnje

Crna Gora i  Italija odlučne o unapređenju investicione saradnje

Pomoćnik direktora Agencije za investicije Crne Gore, gospodin Andrej Lakić, sastao se danas sa ambasadorom Italije, gospodinom Lukom Zeliolijem u prostorijama Agencije za investicije Crne Gore. Cilj sastanka je bio da se prezentuju investicioni potencijali Crne Gore, da se zasebno prezentuju sektori koji mogu biti privlačni za ulaganje stranim investitorima, kao i da se razmijene iskustva u pogledu zahtjeva investitora i na koji način im država može pružiti što bolju podršku.

Pomoćnik direktora Andrej Lakić predstavio je poslove Agencije i istakao da je, po svojim nadležnostima, Agencija katalizator novih poslovnih prilika i prva tačka susretanja za strane investitore u Crnoj Gori. Prezentovao je i ključne prednosti investicionog ambijenta u Crnoj Gori kao i razloge zbog kojih se Crna Gora opredijelila da model JPP (Javno-Privatno Partnerstvo) koristi sve intezivnije. Ukazao je i na značaj direktnih italijanskih investicija, koje su uvijek među prvima.

Ambasador Luka Zelioli je iskazao zadovoljstvo saradnjom dviju država, dodajući da mnogobrojni strateški projekti svjedoče o čvrstini prijateljskih i savremenih odnosa Crne Gore i Italije. Ukazao je na ulogu koju ima „Konfindustrija Crna Gora“ – udruženje koje i u Crnoj Gori predstavlja najveći broj italijanskih preduzeća – koje je osnovano s ciljem da bude adresa za sve italijanske privrednike koji u Crnoj Gori traže poslovne prilike, izlazeći u susret njihovim zahtjevima na kvalitetniji i efikasniji način.

Predstavnici Agencije su prezentovali investicione potencijale Crne Gore kao i Program za unapređenje konkurentnosti privrede za 2021. godinu kojim je predviđeno sprovođenje sedam Programskih linija finansijske i nefinansijske podrške. Sektori turizma, energetike, proizvodnje namještaja, IT sektor kao i sektor prehrambene industrije su prepoznati kao ključni sektori koji bi mogli biti predmet interesovanja italijanskih investitora, a koje bi trebalo predstaviti italijanskom tržištu.

Zaključeno je da su odnosi Crne Gore i Republike Italije tradicionalno prijateljski, praćeni sadržajnom i intenzivnom saradnjom na bilateralnom i multilateralnom planu, dodatno praćeni osnaženim i intezivnim dijalogom na najvišem političkom i radnom nivou: elementi koji su od pomoći za razvoj nove buduće saradnje.

Održan sastanak sa rukovodiocem kancelarije Advantage Austria za Crnu Goru PRODUŽEN ROK ZA PODNOŠENJE PRIJAVA NA JAVNI POZIV ZA IZBOR KORISNIKA BIZNIS ZONA I DODJELJIVANJE PARCELA ZA IZGRADNJU OBJEKATA U BIZNIS ZONAMA