Svjetska banka: Crnogorski ekonomski rast ove godine najveći u regionu

Svjetska banka: Crnogorski ekonomski rast ove godine najveći u regionu

Svjetska banka: Crnogorski ekonomski rast ove godine najveći u regionu

Crna Gora će, prema najnovijim projekcijama Svjetske banke, ove godine zabilježiti rast bruto domaćeg proizvoda od 10,8 %, što je najsnažniji oporavak u regionu istočne Evrope i centralne Azije.

Prema tom izvještaju, crnogorski BDP će naredne godine ojačati dodatnih 5,6% a 2023. još 4,8 %.

BDP Crne Gore je prema podacima Svjetske banke, prošle godine snažno pao, preko 15%.

“Nakon duboke recesije 2020. godine, crnogorska ekonomija se oporavlja brže nego što je predviđeno, projektovanom dvocifrenom stopom rasta za 2021. Vakcinisanje, zdravstveni protokoli ali i otvorene granice su pomogle da turizam oživi. Međutim, nezaposlenost ostaje visoka jer oporavak još nije zahvatio tržište rada, što ograničava tempo ponovnog smanjenja siromaštva”, ocjenjuje Svjetska banka.

Masivna emisija evroobveznica u decembru 2020. u iznosu od 750 miliona eura, prema navodima iz izvještaja, ublažila je finansijske pritiske u 2021, zajedno sa smanjenim fiskalnim deficitom.

“Ipak, fiskalno upravljanje je i dalje kritično jer se naziru neizvjesnosti”, ocijenila je Svjetska banka.

Crnogorska mala, otvorena i od turizma zavisna ekonomija jako je pogođena pandemijom i ona je pretrpjela najveće smanjenje u Evropi od 15,3 %, poništavajući tako ekonomski rast i smanjenje siromaštva od nekoliko prethodnih godina, kažu u ovoj instituciji.

“Kriza je otkrila i dodatno pogoršala strukturne slabosti Crne Gore. Tokom pet godina prije krize, rast je u prosjeku iznosio 4 %, vođen velikim javnim ulaganjima i jakim rastom potrošnje. Više od dvije trećine radnih mjesta Crne Gore su u uslugama, koja čine preko 70 % dodate vrijednosti”, navodi se u izvještaju.

Izvor: Investitor

Kristof Šon: Crna Gora i dalje atraktivna za ulaganja Mladen Grgić imenovan za VD direktora Agencije za investicije Crne Gore
Phone: +382 20 22 00 30
Fax: +382 20 22 00 30
Podgorica, Montenegro
Kralja Nikole 27