Manja slova Veća slova RSS

Sekretarijat za razvojne projekte

SRP

Sekretarijat za razvojne projekte


Sekretarijat za razvojne projekte


mod 

 

 

 Srp
>

Prve aplikacije za ekonomsko državljanstvo krajem godine

Prve aplikacije za ekonomsko državljanstvo krajem godine
Datum objave: 25.03.2019 09:38 | Autor: Vikend novine

Ispis Štampaj stranicu


Prve aplikacije za dobijanje crnogorskog državljanstva preko investicija očekujemo krajem ove godine, dok će program puni zamah doživjeti tokom 2020, kazao je u intervjuu Vikend novinama sekretar Sekretarijata za razvojne projekte Dejan Medojević.

Odgovoran, transparentan i ozbiljan riječi su kojima Medojević opisuje Vladin program koji je zvanično počeo 1. januara ove godine, a kroz koji će najviše 2.000 investitora u naredne tri godine moći da stekne državljanstvo Crne Gore ulaganjem u neki od razvojnih projekata. Mjesta u programu, kako tvrdi, neće biti za osobe sa prljavim novcem, kao ni za bezbjednosno interesantna lica, zbog čega strahove političkih neistomišljenika i dijela javnosti doživljava kao neopravdane.

“Sekretarijat je u ime Vlade počeo program ekonomskog državljanstva. Vlada je prije toga donijela veoma preciznu odluku o tome na koji način se može doći do ekonomskog državljanstva. To nije klasična prodaja pasoša o kojoj svi pričaju, već je ovo, prije svega, razvojni projekat za Crnu Goru i mi tu imamo argumente, o čemu govori i sadržaj odluke”, rekao je Medojević.

Podsjeća da je svaki aplikant koji želi da aplicira za državljanstvo obavezan da uplati donaciju od 100.000 eura.

“Taj novac će se usmjeriti manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave i trošiće se prvenstveno na izgradnju infrastrukture i objekata koji će doprinijeti smanjenju regionalnih razlika između sjevera i juga. Osim toga, izabrane su tri oblasti koje su u ovom trenutnku ocijenjene kao interesantne za aplikante to su turizam, poljoprivreda i prerađivačka industrija. Pošto je najveće interesovanje u oblasti turizma, odmah smo razradili kriterijume i Ministarstvo održivog razvoja i turizma je poslalo javni poziv investitorima koji imaju spremne projekte za izgradnju hotela kategorije pet zvjezdica na jugu i u Podgorici, odnosno četiri zvjezdice na sjeveru i centru”, dodao je on.

Prema njegovim riječima dan nakon stupanja na snagu programa ekonomskog državljanstva, raspisan je poziv za izbor agenata za posredovanje i agenata za ocjenu međunarodne podobnosti.

“Javni poziv za agente za posredovanje je okončan prije nekoliko dana, a tri kompanije su ispunile veoma rigorozne uslove – Apex capital partners, Arton group i Henley i Partners Government Services. Interesovanje je bilo veoma veliko, imali smo više od 20 prijava. Mi ćemo ovih dana pripremiti ugovore i poslati ih Vladi koja ih sklapa sa agentima. Nakon toga Sekretarijat će izdati i licence agentima za posredovanje preko kojih budući aplikati mogu aplicirati za državljanstvo. Ne manje značajan je posao agenata za ocjenu međunarodne podobnosti. Na prvom pozivu, koji smo takođe raspisali 3. januara, imali smo 1l zainteresovanih kompanija i na našu žalost nijedna nije ispunila tražene uslove”, kazao je Medojević.

Prema njegovim riječima nedostaci su bili formalno-pravne prirode, a neki suštinski jer kompanije nijesu dokazale iskustvo.

“Primijetili smo da je većina agenata pokušala da ispuni uslove preko posredničkih ugovora koje mi nijesmo priznali jer smo tražili da to budu ugovori sa pravnim licima koja apliciraju za dobijanje ovako značajnog posla. Zato smo ponovili taj poziv u skraćenom roku i na osnovu dosadašnjeg interesovanja odlučili da ga produžimo do kraja ovog mjeseca. Za očekivati je da već početkom aprila dobijemo i agente za ocjenu međunarodne podobnosti. Time će se steći uslovi da program počne u punom kapacitetu i, naravno, poslije sticanja ovih licenci raspisaćemo i javni poziv za revizora. To su sve dokazi da je Vlada odlučila da ovaj program bude oprezno vođen i u potpunosti transparentan”, rekao je on.

Odgovarajući na pitanje na koji način će biti obezbijeđena kvalitetna provjera aplikanata Medojević je objasnio da će budući sticaoci državljanstva proći detaljnu provjeru prvo agenata za posredovanje, pa agenata za ocjenu međunarodne podobnosti, zatim revizora koji će provjeravati da li je novac uplaćen u određene svrhe kako je to i planiranoi na kraju “kada mi kažemo da su oni ispunili uslove, predsjednik Vlade šalje predlog Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) da izvrši završne provjere, u skladu sa Zakonom o državljanstvu”.

“Dakle, posljednju provjeru radi MUP u saradnji sa Agencijom za nacionalnu bezbjednost i međunarodnim bezbjednosnim službama i očekujemo da se ne može desiti da stekne crnogorsko državljanstvo neko ko u ovom trenutku ne bi bio dobrodošao u Crnoj Gori i Evropskoj uniji”, naglasio je Medojević.

Posebno je ostakao da nijesu dobrodošli oni koji dolaze sa prljavim novcem, kao ni bezbjednosno interesantna lica.

“Trudićemo se da oni koji steknu crnogorsko državljanstvo budu pravi investitori koji će uložiti u razvoj države. Očekujem da će program u smislu dobijanja aplikacija početi krajem ove godine, a da će puni zamah doživjeti u sljedećoj godini”, zaključio je Medojević.