Manja slova Veća slova RSS

Sekretarijat za razvojne projekte

SRP

Sekretarijat za razvojne projekte


Sekretarijat za razvojne projekte


mod 

 

 

 Srp
>

Saopstenje

Datum objave: 14.01.2020 16:35 | Autor: Sekretarijat za razvojne projekte

Ispis Štampaj stranicu


Povodom teksta objavljenog u pojedinim medijima u kojem je iznijeta tvrdnja da se drzavljanstvo CG moze dobiti kupovinom nekretnine radi cjelovitog i istinitog informisanja javnosti  sapoštavamo sljedeće činjenice:

          Neistinita je tvrdnja da bilo ko može steći crnogorsko državljanstvo kupovinom nekretnina u Crnoj Gori, pa samim tim ni kupovinom apartmana u elitnom naselju Dukljanski vrtovi u Budvi.

          Razvojni program ekonomskog državljanstva se sprovodi u skladu sa Vladinom  Odlukom o kriterijumima, načinu i postupku izbora lica koje može steći crnogorsko državljanstvo prijemom, radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore (Sl.list CG 79/2018).

            Programom je predvidjeno da potencijalni aplikant može steći crnogorsko državljanstvo ulaganjem isključivo u jedan od projekata sa Liste razvojnih projekata (koju utvrdjuje Vlada Crne Gore i koji je objavljen na sajtu Sekretarijata za razvojne projekte) i to ulaganjem u iznosu od 450.000 EUR u projekte u južnom i centralnom regionu i 250.000 EUR u projekte u sjevernim područjima. Izuzetno značajan segment Programa je doprinos razvoju manje razvijenih jedinica lokalne samouprave (opština). Naime, programom su (pored iznosa namijenjenih za direktna ulaganja u projekte) predviđene i uplate u iznosu od po 100.000,00 EUR za svaki predati zahtjev/aplikaciju za sticanje državljanstva gdje će se ta sredstva usmjeravati na fond za ovu namjenu, unapređenju infrastrukture, privrede i socijalnih usluga u tim opštinama, što je prvenstveno slučaj sa opštinama na sjeveru, a sve u skladu sa Zakonom o regionalnom razvoju .

             Na listi razvojnih projekata iz oblasti turizma (koje je odobrila Vlada) trenutno se nalaze četiri projekta:

1. Izgradnja condo hotela „Kolašin Resort & Spa“, Kolašin

2. Izgradnja hotela „Breza“, Kolašin, po kondo modelu poslovanja

3. Izgradnja hotela „Kraljičina plaža“, Miločer, Budva, po mješovitom modelu poslovanja

4. Izgradnja hotela „Durmitor Hotel and Villas“, Žabljak, po mješovitom modelu poslovanja

Važno je takođe istaći da će kroz Program biti prihvatljive aplikacije samo onih lica sa dokazanim kredibilitetom u ličnom i profesionalnom smislu i priliv investicionih sredstava sa dokazanim legalnim porijeklom. U postupku je obezbijeđena najveća moguća transparentnost i sve informacije u vezi sa istim su javno dostupne, shodno važećim propisima.

          Vlada Crne Gore je odlučna da transparentno i zakonito realizuje razvojni program ekonomskog državljanstva sa namjerom ubrzanja ekonomskog razvoja naše zemlje, privlačenja stranih investicija, otvaranje novih turističkih, poljoprivrednih i preađivačkih kapaciteta  sa novim radnim mjestima što ima za krajnji cilj viši kvalitet života i životni standard naših građana.

           U skladu sa naprijed definisanim ciljevima, nećemo dozvoliti da neodgovorni postupci i informacije poput ove ugroze i dovedu u pitanje kredibilitet i zakonitost ovog Programa, a Vlada će znati kako da ubuduće reaguje na ovakve i slične pokušaje kompromitacje  Programa ekonomskog državljanstva.

SEKRETARIJAT ZA RAZVOJNE PROJEKTE