Ugovor o kupovini, prodaji i investiranju u vojnu imovinu mornaričko-tehničko remontnog zavoda „Sava Kovačević“ Tivat i Doma Vojske Tivat – PORTO MONTENEGRO – Tivat

Ugovor o kupovini, prodaji i investiranju u vojnu imovinu mornaričko-tehničko remontnog zavoda „Sava Kovačević“ – Tivat i Doma Vojske – Tivat, između Vlade Crne Gore i kompanija „Adriatic Marinas“ DOO Tivat i „PM Securities“ INC (Barbados), potpisan je 28. oktobra 2006. godine. Predmet Ugovora je kupoprodaja imovine za ukupnu cijenu od 3.264.168,00 eura, kao i dugoročni zakup zemljišta u zoni morskog dobra za period od 90 godina, koji se sastoji iz tri sukcesivna zakupa u trajanju od po 30 godina.
„Porto Montenegro“ je projekat izgradnje marine sa 850 vezova za jahte svih veličina, centra za održavanje i popravku, centra za obuku posade, yacht club, hotela 5 zvjezdica, galerije, nautičkog muzeja, privatne zdravstvene ustanove, sportsko-rekreativnih sadržaja, sadržaja za ugostiteljstvo i zabavu, luksuznih stanova i poslovnih kancelarija.

Danas se na ovoj lokaciji nalazi luksuzni hotelsko-turistički kompleks prepoznatljiv po hotelskom brendu „Regent“ i vodeća marina luksuznih jahti na Mediteranu, od 460 vezova – „Porto Montenegro“. Pored reprezentativnog objekta hotela „Regent“ i luksuzne marine sa propratnim sadržajima, izgrađeno je i 7 elitnih objekata turističkog stanovanja, svojevrstan objekat – bazen Lido Mar karakteristične arhitekture i rekonstruisan je stari objekat u kojem se sada nalazi Muzej nautičkog naslijeđa.

Predstavnici državnog investicionog fonda Dubaija „Investment Corporation of Dubai“ (ICD), potpisali su 06. maja 2016. godine u Tivtu Protokol o primopredaji nautičko-turističkog kompleksa i marine za mega jahte „Porto Montenegro“.

Dana 15. novembra 2019. godine potpisan je Ugovor o upravljanju sa kompanijom „Kerzner International“, vodećom međunarodnom kompanijom koja se bavi izgradnjom i upravljanjem rizortima, destinacijama, ultraluksuznim hotelima i inovativnim iskustvima u oblasti zabave i igara na sreću. Pomenuta kompanija je, između ostalog autor brenda „One&Only“ i „Atlantis“ rizorta u Dubaiju.

Investitor je 30. oktobra 2020. godine podnio prijavu građenja za izgradnju novog dijela projekta – „Boka Place“, sa hotelom kategorije 5 zvjezdica sa 240 smještajnih jedinica. U pitanju je hotel predračunske vrijednosti 43,67 miliona eura, a namjera investitora je da u okviru hotela otvori 96 novih radnih mjesta.

Kada je riječ o predmetnom projektu, 2023. godine izvođeni su građevinski, zanatski i fini završni radovi na svim funkcionalnim cjelinama i to na: hotelu kategorije 5 zvjezdica, blokovima 1, 2, 3 i 4, stambenim blokovima 5 i 6, te objektima Supermarket & Gym, kao i Cinema & Data Centre. Izveden je značajan dio završnih radova na fasadi i unutar objekta, odnosno unutrašnji fini završni radovi u objektima 1,2,3 i 4, su u završnoj fazi, a u blokovima 5 i 6 su u toku i planira se da u budućem periodu uđu u završnu fazu. Radovi na poslovnim prostorima su u završnoj fazi i u sljedećem periodu se očekuje primopredaja budućim korisnicima prostora. Sa izgradnjom „Boka Place“ je započeta i izgradnja dijela druge faze infrastrukture, radnog naziva Faza 2A, za koju je glavni izvođač uveden u radove krajem decembra 2022. godine.